Her er de gode råd, som den jobsøgende bør kende til

16. juli 2020

Som jobsøgende er der rigtig mange ting at skulle forholde sig til. Når du endelig har fundet det perfekte job, som du gerne vil søge, skal du først tilpasse dit CV og derefter skrive en ansøgning. Begge dele med det formål at skille dig ud fra de måske hundrede andre, der søger samme stilling. Hvis du er velkvalificeret og heldig, skal du måske også til jobsamtale.

Inden jeg startede som HR-chef i Danske Fragtmænd har jeg haft HR-erfaring fra Dansk Supermarked og JYSK. Her har jeg læst flere tusinde ansøgninger, afholdt uendelige jobsamtaler og ansat et hav af medarbejdere. Gennem årene har jeg efterhånden fået en klar idé om, hvad arbejdsgivere lægger mærke til og søger efter, når de skal ansætte nye kollegaer.

Derfor har jeg i dette blogindlæg samlet alle mine erfaringer, som jeg gerne vil dele med dig, der skal til at søge job.

Sådan laver du dit CV

1. Dit CV skal beskrive dine kompetencer og kvalifikationer. Derfor skal du sørge for at beskrive din uddannelsesbaggrund og tidligere stillinger. Lyv aldrig om dig selv og dine evner

2. Gør dit CV overskueligt. Arbejdsgiveren skal hurtigt danne sig et overblik over ansøgeren uden at skulle kæmpe sig igennem lange tekstafsnit. Sørg derfor for at have luft mellem indholdet, at bruge punktopstilling og lave underoverskrifter.

3. Hold det kort. Det må ikke være længere end tre sider. Det lyder af meget, men det kan hurtigt løbe op, da du skal sørge for at gøre det overskueligt.

4. Arbejdsgiveren skal kunne få kontakt til dig. Husk derfor både at have dit fulde navn, telefonnummer og e-mailadresse stående tydeligt på første side.

5. Husk foto. Det gør CV’et personligt. Sørg derfor for at have taget et nyt billede, hvor du ligner dig selv.

Sådan skriver du din ansøgning

1. Fat dig i korthed og hold ansøgningen på maksimalt én side. Ansøgningen skal fungere som en appetitvækker, der skal give arbejdsgiveren lyst til at vide mere om dig. Du behøver derfor ikke fortælle alt fra start. Sørg for at gemme lidt til samtalen.

2. Målret din ansøgning og vær skarp omkring det faglige match. Sørg for at du fremhæver de eksamensopgaver, karakterer, kurser, projekter, tidligere ansættelser og lignende, der tættest lægger sig op ad stillingen. Du skal hele tiden sørge for at vise, hvad du kan bidrage med.

3. Beskriv din motivation for jobbet. Arbejdsgivere vil gerne have medarbejdere, der brænder for det, de laver. Du behøver altså ikke altid fokusere på, hvad arbejdsgiveren får ud af dig som kollega. Du skal også beskrive, hvad du får ud af jobbet.

4. Drop de typiske generaliseringer. Der er mange, der ”nyder at have mange bolde i luften”. Vær i stedet ærlig og kom direkte til sagens kerne. Du skal sørge for ikke at ligne alle de andre.

Sådan forbereder du dig til jobsamtalen

1. Sørg for at have et helt klart billede af, hvor du skal møde op henne, og hvor lang tid det tager at komme derhen. Der skal være plads til et dækskifte eller en forsinket bus. Det er dumt at komme for sent!

2. Forsøg at have en pæn og afslappet påklædning. Det afhænger selvfølgelig af virksomheden og din personlige stil, så hvis du er i tvivl om påklædningen, kan du eventuelt finde virksomheden på deres sociale medier. Det kan være med til at give dig et billede af kulturen.

3. Læs din ansøgning og dit CV igennem inden samtalen. Vær forberedt på at kunne give eksempler på tidligere arbejde, der bakker dine kompetencer op. Sørg også for at have referencepersoner og kontaktoplysninger klar, hvis de spørger efter dem.

4. Sørg for at have sat dig grundigt ind i virksomheden og stillingen på forhånd. Hav gerne nogle spørgsmål klar, da det får dig til at fremstå interesseret, engageret og nysgerrig.

5. Hav et tal klar, hvis de spørger til din løn. Du skal være helt bevidst om, hvad du er værd.

Er du jobsøgende?
Tryk herfor at læse mere om karrieremulighederne i Danske Fragtmænd.


Skrevet af Frederik Madsbjerg
HR-chef, Danske Fragtmænd A/S