Fra virksomhedspraktik til fast job

2. juli 2025

Hos Danske Fragtmænd er vi vant til at flytte gods, men af og til får vi mulighed for også at flytte mennesker i den rigtige retning. Det var præcis, hvad der skete, da vi gennem projektet 'Virksomhederne Viser Vejen' fik Aputsiaq Abia Aqqula Hansen i et forløb på vores terminal i Odense. Et forløb, der startede som en mulighed for at komme tilbage på arbejdsmarkedet, der endte med en fastansættelse og en ny kollega, som vi i dag ikke kan forestille os at undvære.

En god mavefornemmelse fra start

Danske Fragtmænd har altid haft en stærk kultur for at tage et socialt ansvar, og da Odense Kommune kontaktede os med muligheden for at deltage i projektet, var vi naturligvis interesserede. Vi har en bred vifte af opgaver og en fleksibel tilgang til rekruttering, hvilket gjorde det oplagt at tage del i et initiativ, der kunne hjælpe borgere tilbage på arbejdsmarkedet. Som virksomhed ser vi det som en investering – både i de mennesker, vi hjælper, og i vores egen virksomhed, hvor nye perspektiver og kompetencer altid er velkomne.

- Vi kunne faktisk ikke finde nogen grund til ikke at deltage, fortæller tidligere driftschef Frederik Boye Pedersen. Vi er en stor virksomhed med mange forskellige arbejdsopgaver, og vi ser det som en oplagt mulighed for at give folk en ny chance. Og hvis vi samtidig kunne få nogle dygtige medarbejdere ud af det, så ville det jo være en win-win.

Da Aputsiaq startede, var han nervøs. En terminal er en travl arbejdsplads, og det kan virke overvældende at skulle navigere i det store logistiske maskineri. Vi vidste, at det var afgørende at sikre en god opstart med den rette støtte, så han kunne føle sig tryg i sine nye omgivelser. Heldigvis blev han mødt med stor opbakning fra både ledere og kollegaer.

- Jeg var meget nervøs i starten, men jeg blev mødt med åbenhed og hjælpsomhed fra både ledere og kollegaer. De tog sig tid til at vise mig, hvordan tingene fungerede, og langsomt blev jeg mere selvstændig, fortæller Aputsiaq.

Fra praktikant til kollega

Aputsiaqs engagement og vilje til at lære blev hurtigt bemærket. Han begyndte med mindre opgaver, men fik gradvist større ansvar. Han lærte at navigere i terminalen, sortere gods og til sidst læsse trailere. Det, der i starten føltes som en udfordring, blev efterhånden en rutine, han mestrede med lethed.

- Jeg blev udfordret, men på en god måde. Det, der først gav mig hovedpine, er nu noget, jeg gør uden problemer, siger Aputsiaq med et smil.

Hans udvikling gjorde indtryk, og det stod hurtigt klart, at han var mere end bare en midlertidig medarbejder.

- Da vi så, hvor godt han havde grebet opgaverne an, var der ingen tvivl om, at vi skulle tilbyde ham en ansættelse. Han havde ikke bare fundet sin plads her, han havde skabt den selv," siger Frederik.

Mere end bare et job

For Aputsiaq har fastansættelsen haft stor betydning. At gå fra at være på kanten af arbejdsmarkedet til at få en fast stilling har givet ham en følelse af stabilitet og tilhørsforhold. At have en arbejdsplads, hvor han er værdsat, har ikke kun betydet noget professionelt – det har også haft en positiv indvirkning på hans privatliv og selvtillid.

- Det betyder alt for mig. Jeg er stolt over at have fået et job og været i stand til at skabe en stabil hverdag for mig selv og mine børn. Det er ikke bare et arbejde, det føles som et hjem. Mine kollegaer er som en familie, fortæller han.

Projektet "Virksomhederne viser vejen" har været en øjenåbner for, hvor meget man kan rykke mennesker, når de får den rette støtte. For Danske Fragtmænd har det været en mulighed for at tage et aktivt socialt ansvar og bidrage til at få mennesker tilbage på arbejdsmarkedet. Vi tror på, at alle fortjener en chance for at komme tilbage i job, og Aputsiaq er et levende bevis på, hvordan et meningsfuldt arbejde kan gøre en forskel. Det er vigtigt for os at være en virksomhed, der ser potentialet i mennesker, også selvom de har været væk fra arbejdsmarkedet i en lang periode.

- Vi ser det som en del af vores sociale ansvar at hjælpe mennesker tilbage på arbejdsmarkedet. Og Aputsiaqs historie er et perfekt eksempel på, at den indsats bærer frugt, siger Frederik afslutningsvis.

Fakta om projektet 'virksomheden viser vejen'

Formål: Projektet hjælper udsatte ledige med at få fodfæste på arbejdsmarkedet gennem et særligt forløb på partnerskabsvirksomheder.

Målgruppe: Personer med langvarig ledighed, begrænset erhvervserfaring eller andre udfordringer, der gør det svært at opnå varig beskæftigelse.

Metode: Deltagerne får mulighed for at arbejde i virksomheder, hvor de kan tilegne sig kompetencer og skabe netværk, ofte med henblik på fastansættelse.

Samarbejde: Odense Kommune har indgået samarbejdsaftaler med på nuværende tidspunkt ni virksomheder, der gerne vil hjælpe målgruppen, og tre nye virksomheder er på vej.

Resultater: Siden opstart af projektet i 2023 har 66 borgere været i forløb hos samarbejdsvirksomhederne. Det er lykkes for hele 94 procent af borgerne at komme videre i ordinær virksomhedspraktik efter forløb, samt hele 29 procent opnår at blive selvforsørgende et halvt år efter. Det er højere end gennemsnittet for alle aktivitetsparate borgere i Odense, hvor 24 procent ifølge Jobindsats opgørelser kommer i beskæftigelse efter en virksomhedspraktik.