Hjertepiloter kan være med til at redde en, du holder af

14. november 2019

Da vores vognmand Hasan Demir fra Danske Fragtmænd Express i mandags kom hjem fra arbejde, modtog han et noget usædvanligt opkald. Hasan er nemlig en del af projektet Hjertepiloterne, og derfor kan han blive ringet op når som helst, når en nær ham har akut brug for livsreddende førstehjælp.


Hasan Demir med sin hjertestarter, som han altid har med sig i bilen.

Derfor kørte Hasan med det samme afsted til den oplyste lokation. Da han nåede frem, viste det sig at være en ældre kvinde, der havde fået akut hjertestop. Derfor begyndte Hasan straks at udføre den hjertemassage, som han har lært og øvet igennem på de mange kurser, han har været på.

"Det er lidt skræmmende, at man ikke præcis ved, hvad man kommer ud til. Det kunne jo også have været en lille baby, der havde fået noget galt i halsen. Og når det så samtidig er første gang, så spekulerede jeg i bilen på, hvordan jeg ville reagere. Ville jeg mon blive bange eller forskrækket? Det viste sig så, at jeg i situationen tog det ganske koldt og skubbede følelserne til side, så jeg kunne yde den bedst mulige indsats. Andre ville måske reagere anderledes, men sådan er vi mennesker jo forskellige." fortæller Hasan.

Efter kort tids hjertemassage ankom ambulancefolkene, der overtog behandlingen af den tilskadekomne. Da det hele var overstået, og kvinden overlevede, begyndte følelserne så at komme frem i Hasan. Denne gang var det en følelse af stolthed, der nærmest fik ham til at koge over.

"Jeg er simpelthen så stolt og glad over, at jeg har været med til at redde et andet menneskes liv. Jeg gik rundt med et kæmpe smil de efterfølgende timer. En dag som i mandags viser virkelig, hvorfor vi skal fortsætte projektet, for der er nogle, der kan få brug for det. Nu var det mig, der hjalp, og næste gang kan det måske være nogle, som jeg har kært. Man ved aldrig, hvornår der sker noget, og derfor er jeg tryg ved, at vi er mange derude, som er klar til at træde til. Vi er nødt til at hjælpe hinanden, og jo flere der hjælper til, desto bedre er det. Sådan er det i alle henseender, og her kan det endda redde liv. Det gør mig stolt." forklarer Hasan til sidst.

Danske Fragtmænd Express indgik i september 2018 et samarbejde med Hjertepiloterne, hvor de udstyrede mere end 100 biler med førstehjælpsudstyr. Sax-Trans blev som den første fragtmandsvirksomhed i Danske Fragtmænd også en del af projektet i maj. Læs mere om Danske Fragtmænds engagement i projektet her.