Terminalmedarbejderen Martin Iversen bruger sit arbejde i kampen mod PTSD

25. januar 2024

For fire år siden fik Martin Iversen konstateret diagnosen PTSD. Selvom sygdommen giver udfordringer i hverdagen, nægter Martin at lade PTSD definere hans liv. Hans arbejde hos Danske Fragtmænd er derfor blevet en stor del af hans kamp mod sygdommen.

Det er ikke alle nætter, at Martin får lige meget søvn. PTSD-diagnosen gør, at han kan have svært ved at falde til ro. Andre dage går det ud over humøret, hvor han kan opleve udsving i hans temperament. Martin mener dog ikke, at medicin er hans vej ud af PTSD. I stedet for bruger han sin arbejdsplads og hans kollegaer på Danske Fragtmænds terminal i Odense som et led i hans behandling.

”Hvis jeg sidder alene derhjemme, kan mit hoved være fyldt med tankemylder. Arbejdet giver mig mulighed for at fokusere på noget andet. Jeg kan godt lide, at der sker noget hele tiden. Det betyder også meget for mig, at der er nogle mennesker, som jeg kan snakke med. Det hjælper rigtig meget at kunne åbne op for, hvad der sker inde i mit hoved”, fortæller Martin.


Martin Iversen arbejder på Danske Fragtmænds terminal i Odense

Han har de sidste to år arbejdet på terminalen i Odense. Da Martin startede, var han nervøs for, hvordan hans ledere og kolleger ville håndtere hans sygdom. Heldigvis tog de godt imod ham. For det er vigtigt for Martin, at lederne forstod hans situation og gav ham plads til at skabe en struktureret hverdag.

”Når jeg kommer ind om eftermiddagen, kan jeg gå til mine ledere og fortælle, hvis jeg har en skidt dag. De kender mine behov og er dygtige til at tage hensyn. Det betyder meget for mig at have ledere, der støtter mig. Mine kollegaer er også gode til at tage hensyn. Den ældre generation var måske lidt uforstående i starten, men efter en artikel i Fyns Stiftstidende har de også fået en god forståelse for, hvad PTSD er”, forklarer Martin.

Han er glad for sit arbejde. Det er nemlig med til at ham mening i hverdagen. De erfaringer, han har fået gennem diagnosen, drømmer han om at bruge til at hjælpe andre. Martin er derfor i gang med at færdiggøre et mentorkursus for at støtte nye medarbejdere ved Danske Fragtmænd.

”Jeg vil gerne være med til at vise, at en diagnose ikke skal holde en fra at gøre det, som man godt kan lide. Derfor taler jeg også åbent om min egen diagnose. Jeg har samtidig fundet ud af, at det er en af de bedste former for medicin, når jeg snakker om den. Når jeg taler om PTSD, hjælper jeg altså ikke kun mig selv, men også andre med at forstå mig, og hvordan mit hoved virker. Jeg håber, at de erfaringer og viden jeg har om psykisk sygdom kan være med til at inspirere andre”, slutter Martin.